Ugradbeni zvučnici

Ugradbeni zvučnici posebna su vrsta zvučnika koji su dizajnirani za ugradnju izravno u zidove, stropove ili podove prostorije. Ovi zvučnici obično su diskretni i neprimjetni, što im omogućava da se stope s prostorom i ne narušava estetiku.

Ugradbeni zvučnici odličan su izbor za one koji žele vrhunski zvuk, a da pritom zvučnici nisu vidljivi ili ne zauzimaju puno prostora. Ovi zvučnici obično se sastoje od kućišta, zvučničkih jedinica (npr. bas, srednjetonci i visokotonski zvučnici) te križnog frekvencijskog filtra.

Kućište ugradbenih zvučnika obično je izrađeno od tvrde plastike ili metala i dizajnirano je da smanji neželjene rezonantne frekvencije i poboljša zvuk. Neki ugradbeni zvučnici imaju posebne oblike kućišta poput zvučnika s kutijastim ili toranjskim kućištem, što poboljšava učinkovitost zvučnika.

Zvučničke jedinice su glavni dijelovi ugradbenih zvučnika koji stvaraju zvuk. Te jedinice uključuju bas jedinice odgovorne za niske frekvencije, srednjetonske jedinice odgovorne za srednje frekvencije i visokotonske jedinice, odgovorne za visoke frekvencije. Ove jedinice obično su izrađene od materijala poput papira, plastike, metala ili keramike.

Križni frekvencijski filtri su elektronički filtri koji dijele zvučni signal na različite frekvencijske pojaseve i usmjeravaju ga u odgovarajuće zvučničke jedinice. Ovi filtri su važni kako bi se osiguralo da svaka jedinica primi pravilnu frekvenciju za optimalno reproduciranje zvuka.
Ugradbeni zvučnici odličan su izbor za one koji žele vrhunski zvuk, a da pritom zvučnici nisu vidljivi ili ne zauzimaju puno prostora.

Osim toga, ugradbeni zvučnici također su odličan izbor za one koji žele poboljšati kvalitetu zvuka u svom domu, budući da su zvučnici obično kvalitetniji od ugrađenih zvučnika u televizorima ili drugim uređajima.

Klasični zvučnik
Ugradbeni zvučnik
Aktivni zvučnici
Lifestyle zvučnici