Klasični zvučnici

Klasični zvučnici, koji su također poznati kao pasivni zvučnici, ključni su dio svakog audio sustava. To su uređaji koji pretvaraju električni signal iz pojačala u zvučni val koji čujemo kao glazbu ili zvuk. Ovi zvučnici obično su sastavljeni od više dijelova, uključujući kućište, zvučničke jedinice (npr. bas, srednjetonci i visokotonski zvučnici) te križne frekvencijske filtre.

Kućište zvučnika obično je izrađeno od drveta, plastike ili metala i dizajnirano je kako bi smanjilo neželjene rezonantne frekvencije i poboljšalo zvuk. Neki klasični zvučnici imaju posebne oblike kućišta poput zvučnika s kutijastim ili toranjskim kućištem koje poboljšava učinkovitost zvučnika.

Zvučničke jedinice glavni su dijelovi zvučnika koji stvaraju zvuk. Te jedinice uključuju bas jedinice odgovorne za niske frekvencije, srednjetonske jedinice odgovorne za srednje frekvencije i visokotonske jedinice, odgovorne za visoke frekvencije. Ove jedinice obično su izrađene od materijala poput papira, plastike, metala ili keramike.

Križni frekvencijski filtri su elektronički filtri koji dijele zvučni signal na različite frekvencijske pojaseve i usmjeravaju ga u odgovarajuće zvučničke jedinice. Ovi filtri su važni kako bi se osiguralo da svaka jedinica primi pravilnu frekvenciju za optimalno reproduciranje zvuka.

Klasični zvučnici odličan su izbor za one koji žele vrhunski zvuk i imaju prostor za postavljanje većih zvučnika. Osim toga, klasični zvučnici također su odličan izbor za one koji žele poboljšati kvalitetu zvuka u svom domu, budući da su zvučnici obično kvalitetniji od ugrađenih zvučnika u televizorima ili drugim uređajima.

Klasični zvučnik
Ugradbeni zvučnik
Aktivni zvučnici
Lifestyle zvučnici