Aktivni zvučnici

Aktivni zvučnici posebna su vrsta zvučnika koji imaju ugrađeno pojačalo i stoga su samostalni zvučni sistemi koji ne zahtijevaju dodatno pojačalo. To znači da se aktivni zvučnici mogu direktno spojiti na izvor zvuka, poput televizora, računala, pametnog telefona ili zvučnog servera, i početi reprodukciju glazbe bez potrebe za dodatnim uređajima.

Aktivni zvučnici obično su sastavljeni od nekoliko komponenti, uključujući kućište, zvučničke jedinice (npr. bas, srednjetonci i visokotonci) te ugrađeno pojačalo. Kućište aktivnih zvučnika obično je izrađeno od drveta, plastike ili metala i dizajnirano je kako bi smanjilo neželjene rezonantne frekvencije i poboljšalo zvuk. Neki aktivni zvučnici također imaju posebne oblike kućišta poput zvučnika s kutijastim ili stupnim kućištem, što poboljšava učinkovitost zvučnika.

Zvučničke jedinice glavni su dijelovi aktivnih zvučnika koje stvaraju zvuk. Te jedinice uključuju bas jedinice koje su odgovorne za niske frekvencije, srednjetonske jedinice koje su odgovorne za srednje frekvencije i visokotonske jedinice, koje su odgovorne za visoke frekvencije. Te jedinice obično su izrađene od materijala kao što su papir, plastika, metal ili keramika.

Aktivni zvučnici odličan su izbor za one koji žele vrhunski zvuk, a da ne trebaju dodatno pojačalo. Osim toga, aktivni zvučnici su također odličan izbor za one koji žele poboljšati kvalitetu zvuka u svom domu, budući da su zvučnici obično kvalitetniji od ugrađenih zvučnika u televizorima ili drugim uređajima.

Klasični zvučnik
Ugradbeni zvučnik
Aktivni zvučnici
Lifestyle zvučnici