Villa Roccamare – Jedno od najljepših mjesta na obali Maremme

LOKACIJA

Italija

GODINA UGRADNJE

2022

NAMJENA

Stambena

PRIMJENA

Klima, ventilacija, rasvjeta, nadzor

Kontekst primjene

Projekt Villa Roccamare konkretizira potrebu oblikovanja arhitekture prema diktatu prirode, koja je sve važnija u životu suvremenog čovjeka. Riječ je o kući za odmor od ukupno 300 četvornih metara, izgrađenoj uz more u jednom od najljepših mjesta na obali Maremme, Pineta di Roccamare.

Projekt je vođen osobnim iskustvom dizajnera vezanim uz ovo mjesto i njegovim temeljnim elementima: morem, borovom šumom, mediteranskim šikarama sa svojim bojama i mirisima. Villa Roccamare dugo je horizontalno tijelo koje obnavlja, reinterpretira, postojeće zgrade preko rušenja i rekonstrukcije uključivanjem u kompleks velikog bazena.

Vila je jednostavne arhitekture, željene jednostavnosti s velikom upornošću u izboru građevinskih rješenja, materijala, u definiranju svih detalja. Projekt želi obnoviti drevni odnos s prirodom, s ritmovima onih koji žive na ovim prostorima, svjesni dijalog s onima koji su prije nas svjedočili svoju ideju odmora. Stilski pečat svojstven šezdesetim godinama prošlog stoljeća nadahnuo je oblike, boje i materijale interijera, stoga korištenje drva i emajliranog lava kamena koji kompleksu daju snažan mediteranski karakter.

Dizajn je također razmotrio neke aspekte bioklime, puštajući morski povjetarac u kuću kroz smještaj glavnog pročelja na zapad, prema moru. Uz to, diorama Maremma koju simbolizira stoljetna maslina smještena u dvorištu unutar prve zgrade, koja priziva svježinu i otvara vizure prema morskom krajoliku.

Zahtjev klijenta

Klijent je od početka želio mogućnost daljinskog upravljanja kućom, budući da se uglavnom radi o kući za odmor kroz jednostavno i intuitivno sučelje. Kućna automatizacija upravlja sustavom grijanja/klimatizacije, potpomognutom mehaničkom ventilacijom, unutarnjim sjenilima te scenarijima unutarnje i vanjske rasvjete.

Ekinex rješenja

Uređaji serije 71 (u nekim slučajevima koristi se NF verzija) u bijeloj Malé boji. Odabir je napravljen uglavnom zbog čistog dizajna i vrlo male veličine koja se dobro uklapa u sliku interijera. Sustavom kućne automatizacije upravlja se samostalno putem pametnog telefona s KNX aplikacijama.

FF series
71 series
20 venti series
Signum series